Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk bo tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga bomo obeležili v petek, 15. novembra 2019. Gre za nacionalni projekt, organiziran s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstva za zdravje, Ministrstva za kulturo, Ministrstva za okolje in prostor ter številnimi drugimi partnerji.
Ta dan bodo otroci in zaposleni uživali v zajtrku, ki bo sestavljen iz masla, mleka, medu, kruha in jabolka lokalne pridelave. Dan bomo posvetili pogovoru o zdravi prehrani, pripravili pogrinjke, plakate, ustvarjali, obiskali šolsko kuhinjo in organizirali še druge dejavnosti.
Cilji projekta je, da otroke:
- ozaveščamo o zajtrku kot pomembnem obroku dneva;
- ozaveščamo o pomenu uravnotežene prehrane;
- seznanjamo z ohranjanjem čistega, zdravega okolja;
- ozaveščak0 o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti;
- spoznavamo s postopki pridelave in predelave hrane.
Tradicionalni slovenski zajtrk
Ob tradicionalnem slovenskem zajtrku so strokovni delavci skupaj z otroki pripravili zanimive pogrinjke. Načrtovane dejavnosti so se odvijale skozi cel teden – obiskala nas je čebelarka, pogovarjali smo se o zdravi prehrani, pripravili plakat, ustvarjali, poslušali različne pesmi o čebelah in čebelarju, ter počeli še mnogo drugih zanimivih stvari. Utrinke si lahko ogledate v fotogaleriji.