Skoči na glavno vsebino

EKO šola

PROJEKT EKOLOŠKA ŠOLA

V zavodu OŠ Mirna se zavedamo, da moramo z eko vsebinami in okoljsko problematiko seznanjati že najmlajše otroke v vrtcu in učence v OŠ. Živeti moramo v spoznanju, da sta obstoj in prihodnost sveta odvisna od ravnanja vsakega izmed nas.

Glavni cilji projekta so:

 • Vzgoja otrok, mladostnikov za zdrav način življenja.
 • Navajanje na odgovorno ravnanje s hrano.
 • Vzpostavljanje odgovornega odnosa do žive, nežive narave in zavedanja lastne odgovornosti.
 • Navajanje na racionalno rabo pitne vode, energetskih virov in surovin.
 • Navajanje na ločeno zbiranje odpadkov in zmanjševanje le teh.
 • Ponovna uporaba odpadkov oz. recikliranje.
 • Navajanje na uporabo naravnih materialov pri izdelavi izdelkov.
 • S pomočjo ekološke literature razvijati individualno kreativno mišljenje.

Dejavnosti s katerimi bomo širili okoljsko ozaveščenost:

 • ločeno zbiranje odpadkov;
 • zbiralne akcije (baterije, tonerji, kartuše, papir);
 • urejanje okolice šole;
 • sodelovanje z ZD in Komunalo Trebnje;
 • sodelovanje v projektih Tradicionalni slovenski zajtrk, Shema šolskega sadja, Deluj eko, ohrani čebelo in smreko, Mreža gozdnih vrtcev in šol Slovenije;
 • dnevi dejavnosti z eko in zdravstvenimi vsebinami;
 • Eko bralna značka, Eko kviz, eko plakati in tematske razstave

Vodja projekta Bojana Kovačič

ZBIRALNE AKCIJE

V šolskem letu 2021/22, v mesecu novembru, ko je potekal Evropski teden zmanjševanja odpadkov so učenci OŠPP sodelovali v zbiralni akciji rabljenih oblačil iz jeansa. Zbrani jeans so predali Slovenski filantropiji, ki iz rabljenih oblačil šiva nove izdelke. V mesecu januarju so učenci OŠ in otroci vrtca Deteljica zbirali stare stenske koledarje. Koledarje so uporabili za risanje, ustvarjanje in izdelavo plakatov. Spomladi smo sodelovali v akciji Recikliraj očala, ki sta jo organizirala Lions klub Trnovski zvon skupa s podjetjem Hofer.  

DAN ZEMLJE

Svetovni dan Zemlje praznujemo 22. aprila. To je dan, ko opozarjamo na ranljivost in enkratnost našega planeta. Učenci OŠPP so ta dan razmišljali zakaj in kako ohraniti ekosisteme, posejali semena v tetrapake in se učili o pravilnem ločevanju odpadkov. S čistilno akcijo so poskrbeli za čisto in urejeno okolico šole in kraja. Učenci 4. razreda OŠ so likovno upodobili kaj naš planet osrečuje in kaj ga zastruplja.

EKO DEJAVNOSTI V ČASU KARANTENE

V kriznem času v nas živijo eko ideje še bolj kot prej, pri čemer se zavedamo pomena zdravega okolja. V tednu, ko je naš planet praznoval svoj dan so četrtošolci in učenci NIS3  OŠPP izvedli eko dan na daljavo. Učenci so preživeli zdrav dan, čistili okolico doma ter izdelali izdelke iz naravnih in odpadnih materialov.

“EKOLOŠKE NOVIČKE IZ VRTCA”

Ekološke vsebine se vsakodnevno spontano in načrtovano odvijajo v naših oddelkih. Ves čas smo pozorni na zapiranje pip, uporabo “ene” brisačke za brisanje rok, ugašanje luči, ločevanje odpadkov … Pogosto spontano med prosto igro otroci sami ali vodeno vnašajo nestrukturirani in naravni material. Otroci tako med igro z manipuliranjem različnih materialov razvijajo kreativno mišljenje, ustvarjalnost in domišljijo. Tudi usmerjeno večkrat uporabljamo pri igri in ustvarjanju odpadni ter naravni material; spodbujamo otrokove spretnosti, grobo in fino motoriko. Nekaj »ekoutrinkov« prilagamo v fotogaleriji.

JESENSKO USTVARJANJE

Tudi letošnjo jesen nas je narava bogato obdarila s svojimi plodovi. V šolske dejavnosti vključujemo vso bogastvo, ki nam ga ponuja narava. Učenci NIS3 OŠPP so iz posušenih jesenskih listov, trav in semen ustvarili slike. Proti koncu jeseni, ko je veter zapihal hladneje in oznanil prihod zime smo se pripravili na Miklavžev sejem. Učenci tretjega razreda OŠ so ustvarjali iz lesa in naravnih materialov. Nastali so škrati in jelenčki Rudolfi. V podaljšanem bivanju je pri četrtošolcih dišalo po sivki, ko so kuhali karitejevo milo s sivko.

 

Dostopnost