Skoči na glavno vsebino

Po stopinjah Trubarja in Jurčiča

Na lepo sončno jutro, 20. septembra 2024, smo se učenci 7. in 6. razreda odpravili na Rašico in Muljavo, kjer sta se rodila pomembna moža za slovenski jezik in književnost, Primož Trubar in Josip Jurčič.

 V Ivančni Gorici se nam je pridružila vodička, ki nam je pripovedovala o Primožu Trubarju, avtorju prvih slovenskih tiskanih knjig, Katekizem in Abecednik, in očetu slovenskega knjižnega jezika. Preizkusili pa smo se tudi v kvizu o njem in času, v katerem je živel. Njegove rojstne hiše že davno ni več, v Rašici smo obiskali domačijo, ki ohranja spomin na Trubarja in dejavnosti, s katerima se je ukvarjal njegov oče, mlinarstvo in tesarstvo. V spominski sobi smo si ogledali Trubarjev pečat, vitražne slike pomembnih evropskih reformatorjev, na stenah brali odlomke iz Trubarjevih del in o njegovem življenju. Rešili smo naloge na učnem listu, s skupnimi močmi odkrili Trubarjevo vodilno misel, Stati inu obstati, nato pa smo spoznali še mlin in žago venecijanko.

Po malici smo se odpravili proti Muljavi, kjer se je rodil Josip Jurčič, avtor prvega slovenskega romana Deseti brat ter številnih povesti in pripovedk, bil pa je tudi prvi slovenski poklicni novinar. Njegova domačija je etnografski muzej na prostem. Ogledali smo si s slamo krito rojstno hišo, gospodarsko poslopje z muzejskima zbirkama Spomini na deda in Od lanu do platna, kozolec, kaščo, čebelnjak in Krjavljevo kočo. Na Jurčičevi domačiji vsako leto v gledališču na prostem uprizorijo eno od Jurčičevih del.

Polni vtisov in novih spoznanj smo se odpravili proti Mirni. Želimo si še več takšnih učnih ur izven učilnice.

Lana Janežič in Ula Sili

      7. razred

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost