Skoči na glavno vsebino

Biološki odpadki

LOČEVANJE BIOLOŠKIH ODPADKOV

 

MED BIOLOŠKE ODPADKE SODIJO:

  • Kuhinjski odpadki
  • Zelenjavni odpadki (čebulni in krompirjevi olupki, odpadki vseh vrst zelenjave…)
  • Olupki in ostanki sadja
  • Kavna usedlina
  • Kavni filtri in čajne vrečke
  • Netekoči ostanki hrane
  • Jajčne lupine
  • Pokvarjeni prehrambeni izdelki
  • Papirnate vrečke in robčki
  • Vrtni odpadki
  • Rože
  • Plevel
  • Pokošena trava
  • Stara zemlja lončnic

 

MED BIOLOŠKE ODPADKE NE SODIJO:

  • Maščobe
  • Cigaretni ogorki
  • Meso in kosti

 

Biološki odpadki zavzemajo več kot trideset odstotkov gospodinjskih odpadkov. Če jih zbiramo ločeno, bomo dosegli manjšo količino odpadkov na odlagališču in s tem podaljšanje njegove življenjske dobe, manj bioloških odpadkov na odlagališču pa pomeni tudi manj toplogrednih plinov. Zbrane biološke odpadke predelajo v kompost in ga vračajo v naravni snovni krog. Tako preprečujemo onesnaževanje narave.

Dostopnost