Skoči na glavno vsebino

Vrtec – Gozdni vrtec

PROJEKT: GOZDNI VRTEC

Vrtec Deteljica je v letošnjem šolskem letu postal član Mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije, s katero upravlja Inštitut za gozdno pedagogiko in ima podporo pri Zavodu RS za šolstvo.

Naše dosedanje delo, umeščenost vrtca v ruralno okolje, dostopnost gozda in drugih naravnih okolij ter naklonjenost lokalne skupnosti (učilnica na prostem), so nas  spodbudili k temu, da smo sprejeli izziv in postali gozdni vrtec.  Gozdni vrtec otrokom ponuja odmik od današnje standardizirane vzgoje in poučevanja. Veliko dejavnosti bomo tako preselili v naravo. S takšnim pristopom bomo pri otrocih spodbujali kreativnost, inovativnost, radovednost, večjo svobodo gibanja in razmišljanja … Gozd s svojim raznolikim terenom in materialom otroke spodbuja h gibanju, ustvarjanju, razmišljanju … Gozd in druga naravna okolja bosta tako postala samoumeven del vsakodnevnih dejavnosti.

Poučevanje v naravnih okoljih v neposredni bližini vrtcev in šol je več kot primerno za celostni razvoj otrok, šol in vrtcev ter celotne lokalne skupnosti. Gozdne učilnice in poučevanja na prostem nam namreč nudijo dovolj prostora za akademska znanja, razvoj socialnih veščin, izkušnje, sodelovanje in osebno predanost delu, radovednost, domišljijo in spontane individualne iniciative. (http://www.gozdnivrtec.si/sl/, september 2018)

V program so vključeni vsi oddelki vrtca, dejavnosti prilagodimo glede na starost in sposobnosti otrok ter glede na lokacijo izbranega gozda. Ideje za delo črpamo iz okolja, literature, izobraževanj ter preko izmenjave dobrih praks. V organizirane dejavnosti se bojo občasno vključevali tudi starši.

 

CILJI

  • Pomagati prepoznati vrednost gozda kot učilnice in učnega pripomočka.
  • Vzpostaviti standarde poučevanja v naravnih okoljih.
  • Razviti koncept gozdne pedagogike.
  • Razviti koncept pedagogike v naravnih okoljih.
  • Se učiti in živeti skupaj.

REALIZACIJA PROJEKTA GOZDNI VRTEC

PRIPOROCAMO: Prirocnik_za_ucenje_in_igro_v_gozdu (pdf – klik)

Dostopnost