Skoči na glavno vsebino

Vrtec – Gozdni vrtec

PROJEKT GOZDNI VRTEC

Mrežo gozdnih vrtcev in šol koordinira in upravlja Inštitut za gozdno pedagogiko, ki po odločbi Ministrstva za vzgojo in izobraževanje v letošnjem letu, deluje v javnem interesu na področju vzgoje in izobraževanja.

Gozd je prostor, ki nam ponuja najrazličnejše možnosti za raziskovanje, razvoj socialnih veščin, sodelovanje, radovednost, domišljijo, igro ter pozitivno vpliva na celostni razvoj otrok. Daje nam občutek svobode in neskončnosti.

V vrtčevskem letu 2023/2024 smo v projekt Mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije vključene skupine 1. starostnega obdobja. Skozi načrtovane dejavnosti bodo otroci spoznavali naravo, uporabljali različne raziskovalne metode, obiskovali gozd v vseh letnih časih oziroma si ga prinesli v igralnico. Spoznavali travnik in njegove danosti, razvijali pozitiven, spoštljiv ter odgovoren odnos do narave ter jo doživljali z vsemi čutili. Uredili bomo gozdni kotiček in k sodelovanju povabili starše. Spodbujali bomo inovativnost, kreativnost, radovednost in sodelovanje otrok ter različne pristope k spoznavanju narave. Pri tem bomo dejavnosti povezovali s kurikularnimi vsebinami, jih prilagodili letnim časom in starosti otrok.

Cilji projekta, ki smo si jih zastavili: spoznavanje gozda; razvijanje ustvarjalnosti, kreativnosti; dojemanje gozda z vsemi čutili.

Cilji mreže:

razvoj koncepta gozdne pedagogike in pedagoška dela v gozdu.

Vzpostavitev standardov poučevanja v naravnih okoljih.

Spodbujanje ustvarjalnosti, radovednosti, inovativnosti v učnem procesu.

Za več informacij kliknite na spodnjo povezavo:

https://gozdna-pedagogika.si/mreza-gozdnih-vrtcev-in-sol/

https://gozdna-pedagogika.si/gozdni-vrtci/

Dostopnost